Να Άννα ένας ανανάς!

Μας αρέσουν οι ανανάδες. Μας αρέσουν πολύ κι ενδέχεται να το έχετε καταλάβει από καιρό, αφού στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στο τιτάνιο WiFi Pineapple. Τι θα λέγατε αν αυτή τη φορά φτιάχναμε το δικό μας ανανά; Μην τρομάζετε, δεν θα ασχοληθούμε με τη γενετική τροποποίηση τροφίμων 😀

own Pineapple thumb

Κάπου στο μακρινό παρελθόν και για την ακρίβεια στο τεύχος 005 του περιοδικού, είχαμε κάνει μια εκτενέστατη παρουσίαση της συσκευής WiFi Pineapple. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι να πούμε ότι πρόκειται για ένα μικρό ασύρματο router, το οποίο έχει τη δυνατότητα ν’ αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους άλλους. Η μικρή αυτή συσκευή εκμεταλλεύεται τα probe request frames που στέλνουν οι συσκευές WiFi, όταν αναζητούν τα γνωστά σε αυτές δίκτυα. Ο δόλιος ανανάς απαντάει θετικά στα σχετικά ερωτήματα κι εξαπατά τις ανυποψίαστες συσκευές, ώστε να συνδεθούν “επάνω” του. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι με το Pineapple υλοποιούνται πανεύκολα ύπουλες επιθέσεις Man-In-The-Middle, οι οποίες είναι δυνατόν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα θύματα. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να πούμε για τη λειτουργία και τη χρήση του WiFi Pineapple, αλλά στο παρόν άρθρο δεν θα σταθούμε στη θεωρία (αυτό έχει ήδη γίνει). Γι’ αυτό το άρθρο έχουμε άλλα σχέδια, πιο δραστήρια.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, ο επίσημος προμηθευτής του WiFi Pineapple διαθέτει την 5η έκδοση της συσκευής. Η συγκεκριμένη έκδοση δεν βασίζεται σε κάποιο router του εμπορίου, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες, αλλά σε μια συσκευή που κατασκευάζεται από τον προμηθευτή. Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την ιστορία έχει να κάνει με τα παλιότερα μοντέλα και συγκεκριμένα με το firmware που ενσωμάτωναν, το οποίο διατίθεται πλέον ελεύθερα και δωρεάν. Έτσι, μπορούμε να βρούμε το firmware για την αμέσως παλιότερη έκδοση (Mark IV), η οποία βασιζόταν στο router της εταιρίας Alfa και συγκεκριμένα στο μοντέλο AP121U. Έχοντας στη διάθεσή μας το custom firmware, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας WiFi Pineapple, αγοράζοντας μόνο το hardware. Όπως υποψιάζεστε, η απόκτηση ενός ανανά με αυτόν τον τρόπο θα κοστίσει πολύ, μα πολύ λιγότερο 😉

Πριν προχωρήσουμε οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κάθε έκδοση του Pineapple που έβγαινε κατά καιρούς, το software δεν άλλαζε σε μεγάλο βαθμό. Πέρα από κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον (UI) και την προσθήκη διαφόρων add-ons (τα λεγόμενα Infusions, στην ορολογία του ανανά), η λειτουργία του software παρέμενε ίδια. Αυτό που άλλαζε κυρίως ήταν το hardware, το οποίο γινόταν ταχύτερο ή και περισσότερο επεκτάσιμο. Και το λέμε αυτό για να προλάβουμε τις κακές γλώσσες, που θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν την κατασκευή μας ως ξεπερασμένη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο ανανάς που θα φτιάξουμε (WiFi Pineapple Mark IV) θα λειτουργεί άψογα κι αποτελεσματικότατα.

Read the whole article at  deltaHacker 036 (September 2014 issue).

deltaHacker magazine is completely digital (PDF format). Learn about the extraordinary prices of the subscrition packs, and purchase now  from the relevant form.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s